The Inkey List Multi-Biotic Moisturizer. Wat is het en wat doet het?

Sinds een paar weken test ik de Multi-Biotic Face Moisturizer van The Inkey List. Het is een hele mond vol en ik kan me voorstellen dat er niet direct bij iedereen een lampje gaat branden bij het woord Multi-Biotic. Daarom dat ik vandaag het kort en bondig probeer samen te vatten voor jullie.

IMG_9910

First things first. Zelf weet ik ook niet alles over bioticum, maar na wat research en mijn eigen ervaring met de crème denk ik dat ik wel grip heb op het onderwerp.

IMG_9916

Wat is Multi-Biotic?
Met multi-biotic bedoelt de The Inkey List biotica zoals probioticum, prebiotica en postbiotica. Er bestaat ook nog antibiotica, wat we allemaal kennen, maar deze hebben niks te maken met de samenstelling van deze crème. Antibiotica doden namelijk de bacteriën en in dit geval willen we dat juist niet.

Probiotica zijn levende micro-organismen (vaak zijn dit bacteriën), die wanneer in voldoende hoeveelheden toegediend, een gunstig effect hebben op de gastheer. Zo omschrijft de Wereldgezondheidsorganisatie het tenminste. Je zou als voorbeeld kunnen denken aan Yakult, een klein drankje met goede bacteriën voor de darmen. Maar de The Inkey List bracht een moisturizer uit met goede bacteriën voor de huid.

Dan hebben we nog prebiotica. Dit zijn ingrediënten die de groei en/of de activiteit van bacteriën kunnen stimuleren en daardoor de gezondheid van de gastheer bevorderen. Op wikipedia spreken ze enkel over de dikke darm, ik weet dus niet zeker of deze ook hetzelfde effect hebben op de huid. Het verschil met probiotica is dat probiotica levende organismen zijn en prebiotica zijn dat niet, ze hebben allebei wel ongeveer hetzelfde effect.

En last but not least spreken we ook nog even kort over postbiotica. Postbiotica worden door de bacteriën uitgescheiden. Het zijn dus eigenlijk de goede stoffen die gemaakt worden door de bacteriën. En deze stoffen dragen weer bij tot een goede omgeving voor goede bacteriën.

IMG_9912

In deze moisturizer zit inuline, yoghurtpoeder en squalane.
Inuline wordt door bacteriën afgebroken tot afbraakstoffen die weer gebruikt kunnen worden door goede bacteriën om te groeien. Ook zou het vocht aantrekken en dus helpen met de vochtbalans van de huid. Inuline heeft tal van voordelen voor de darmen en waarschijnlijk ook voor onze huid. Inuline is de prebioticum in deze formule en er zit lekker veel in dit potje.

De probioticum in deze moisturizer is de yoghurtpoeder. De functie van de yoghurtpoeder is het toedienen van extra goede bacteriën op onze huid. Of dit ook daadwerkelijk het geval is, kan ik niet met zekerheid zeggen. Tijdens mijn research vond ik vrij weinig informatie over het effect van yoghurtpoeder op de huid.

Daarnaast zit er ook nog squalane (squalaan) in. Squalaan hydrateert de huid en bevordert het natuurlijk huidherstel. Squalaan heeft nog tal van andere voordelen voor de huid, maar daar gaan we vandaag niet dieper op in. Gelukkig 😉

IMG_9922

IMG_9917

EINDOORDEEL
Je ruikt aan de formule dat er yoghurt inzit, het is niet een aangename geur en ik kan het niet goed omschrijven. Gelukkig duurt dit niet lang en verdwijnt de geur snel.

De structuur is heel licht en trekt snel in de huid. Je zou deze perfect elke ochtend en avond kunnen gebruiken, maar ik gebruik de moisturizer enkel ’s avonds. Je kunt hem gebruiken als afsluiter na je gebruikelijke routine en serums.

De verpakking is simpel. Black & White, de signature look van de The Inkey List. Het is een pompje en dat werkt lekker hygiënisch.

Sinds ik deze crème gebruik, merk ik dat ik minder droge velletjes op mijn huid heb en lijkt mijn huid helderder te zijn. Ik kreeg er gelukkig geen puisten van (geen purging!). Al met al ben ik er echt te spreken over en zou hem opnieuw kopen. Het enige nadeel is de prijs, 15 euro voor 30 ml is niet goedkoop. Maar als je hem enkel ’s avonds gebruikt, zoals ik doe, kun je er al langer van genieten.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s